APPENDIX 'A' - GMS/MTSP LAUNCH EVENT

Date: Monday Feb 9, 2009 (evening)

Purpose: To formally initiate the public consultation program for the GMS and MTSP as part of the BMFT roll-out

Objectives:

- To raise awareness of the Town's Growth Management Strategy (GMS) and Transportation Strategic Plan (MTSP)
- To educate the public regarding the underlying context for the GMS and MTSP
- To outline opportunities for public input throughout the various stages of the GMS and MTSP process

Format: Evening speaker event / webcast /audience polling

Venue: Council Chamber and Great Hall

MC/Moderator: DPRA

Proposed Agenda:

Proposed Agenda:	
Time	Proposed Agenda Item
6:30 pm	Registration
	 Sign-in table (to recruit participants for upcoming Community & stakeholder Dialogues)
	 Information boards on related BMFT initiatives in Great Hall
7:00 pm	Introductions (DPRA)
(5 mins)	Welcome, introductions, and overview of agenda
7:05 pm	Opening Remarks (Mayor)
(10 mins)	
7:15 pm	Planning for the Future - Why We Have to Grow Differently (to be finalized)
(20 mins)	 Relationship between planning and the top issues of the day (global context,
	environment, energy, health, climate change, transit-oriented development, etc)
7:35 pm	Transportation Context (to be finalized)
(20 mins)	 Overview of transportation issues (Metrolinx context, trends, environment, economy, community, energy, issues/opportunities in Markham and the GTA)
7:55 pm	Moving toward more Sustainable Communities (Commissioner)
(15 mins)	 Historical perspective on Markham's growth, development and transportation systems over the last 30 years (gradual shift from typical suburban planning to OPA 5
	new urbanism communities)
	Provincial Growth Plan
	What will Markham look like in 30 years? Where will we work? How will we get
	around? (land use, transportation and built form focus)
8:10 pm	Next Steps in Growth Management Strategy and Transportation Strategic Plan
(15 mins)	(Director of Planning & Urban Design)
	 Purpose, timelines and anticipated outcomes
	 Relationship to BMFT and sustainability
	 Overview of high level issues (including Provincial Growth Plan, Regional Official
	Plan, Metrolinx, sustainable communities, transit)
	Public engagement

8:25 pm (20 mins)	 Moderated Audience Q & A to Panel (DPRA) Speakers and other invited guests (local agencies?) to form panel Questions from audience (roaming microphone)
8:45 pm (15 mins)	Audience Polling (DPRA) • Audience responds to pre-set questions with hand held devices
9:00 pm	Wrap-up (DPRA) • Information about upcoming events; how to get involved; how to stay informed

Potential Panelists: To be finalized

Follow Up on GMS web page

• Speaker presentations and audience-assist questions/responses

